Makaleler

Açıklanamayan Baş-Boyun ve Yüz Ağrıları Çene Hastalıkları Habercisi Olabilir !!!

Çene eklemi ile ilgili hastalıklar toplumda en sık görülen ancak en sık tanı atlanan hastalıklardan biridir. Çene hastalığı olan bireyler sıklıkla çenem ağrıyor diye hekime başvurmazlar. Hastalarda çoğunlukla baş ve yüz ağrıları, boyun ağrısı, sırt ağrısı ortaya çıkar, ileri vakalarda ağrı çene eklemi hizasına lokalize olabilir. Çene eklemi hastalarında kulakta çınlama, baş dönmesi ve baş ağrısı da sıklıkla ortaya çıktığından bu tarz hastalar genellikle kulak burun boğaz, nöroloji ve diş hekimlerine başvururlar, ancak çoğunlukla net bir tanı ortaya konulamaz.

Dolayısıyla açıklanamayan baş-yüz ve boyun ağrısı olan hastalarda mutlaka fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekiminden de konsültasyon istenmelidir. Çene ekleminde problem ortaya çıkaran durumlar aşırı stres ve belli başlı kişilik özellikleri dışında, diş ve diş eti problemleri, geceleri istemsiz ve farkında olmadan diş gıcırdatma (bruksizm), duruş bozuklukları yer almaktadır. Dolayısıyla hastalığın tedavisi de etkene yönelik ve hastalığın evresine göre değişmektedir. Eğer diş gıcırdatma altı aydan uzun süren kronik bir hal almış ise eklemde bozukluklar da ortaya çıkar.

Dolayısıyla hastalığın tedavisi de hastalığın evresine göre değişkenlik gösterir. Çene hastalrının önemli bir kısmında sorun diş gıcırdatma olduğundan hastalara genellikle özel yapılmış ağız içi splint denilen plaklar yapılır, bu plakların kullanılmasıyla özellikle 3. aydan itibaren diş gıcırdatma ile ekleme binen yükün azaltılması amaçlanır. Bunun yanında duruş bozuklukları varlığında kişiye özel egzersiz programları, çene eklemi etrafındaki kasların dengesini sağlamak için çene egzersizleri mutlaka tedavide yer almalıdır. Eğer çene ekleminde dejenerasyon başlamış ise eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonları da uygulanmalıdır. Hastalar ayrıca psikiyatri ile de konsülte edilip, altta yatan psikiyatrik problemlerin de tedavisi sağlanmalıdır. Eğer eklemdeki bozulma konservatif yöntemler ile çözüme kavuşturulamazsa artrosentez başta olmak üzere çeşitli cerrahi yöntemler de tedaviye eklenir.

Çene eklemi hastalıklarının önemli bir kısmı kroniktir ve hastanın fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekiminin önderliğinde gerektiği durumlarda diş hekimi, psikiyatr ve plastik cerrahi ile konsülte edilerek takibi sağlanmalıdır.

Ağrısız ve mutlu günler dileğiyle..

Makaleler ile İlgili Daha Fazla Bilgi Alın