Hastalıklar ve Tedavi

Topuk Dikeni ve Tedavisi

Halk arasında topuk dikeni olarak tabir edilen durum aslında topuğumuzda yer alan büyük kemiğimizin tam ucunda oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Röntgende ucu sivri ve dikene benzer bir görüntü vermesi dolayısıyla topuk dikeni olarak adlandırılmaktadır. Bazı olgularda veya topuk dikeni erken dönemlerinde sivrileşme tam olarak belirgin olmayabilir. Bu durumda ise ‘topuk dikeni sendromu’ndan bahsedilmektedir.

Her topuk dikeni ağrıya neden olmaz, bazı durumlarda tesadüfi olarak röntgende topuk dikenine rastlanılabilir, sadece ağrılı durumlarda tedaviye başvurulması daha doğrudur.

Topuk dikeni çoğu zaman ayak tabanında yer alan yumuşak doku iltihabı olan ‘plantar fasiit’ ile karışabilmektedir. Plantar fasiit olgularında ağrı tüm taban boyunca ortaya çıkar ve genellikle hastalar sabah saatlerinde ağrı çekerken ilerleyen saatlerde, akşama doğru, hareketle ağrının azaldığını ifade eder. Bu durum iltihabi dokunun hareket edildikçe rahatlaması ile ilgilidir.

Topuk dikeni ve plantar fasiit birbirinden farklı tanılardır ancak birçok olguda beraber bulunabilmektedir. Dolayısıyla hastaların doğru şekilde sorgulanması ve muayene edilmesi gereklidir. Aksi takdirde, her iki patolojinin de bulunduğu olgularda, doğru tanı konulmazsa tedavide de eksiklikler oluşacağından hastaların şikayetlerinde belirgin bir düzelme olmaz.

Topuk dikeninin en sık nedenleri arasında hızlı kilo alma, uygun olmayan ayakkabı kullanımı, basma kusuruna neden olan ayak deformiteleri ve diyabet gibi bazı metabolik hastalıklar sayılabilir. Topuk dikeninin kronik yani 6 aydan uzun sureli devam ettiği olgularda hastalarda ayak dışında diz, kalça hatta bel bölgesi gibi farklı anatomik bölgeler de bozukluklar ortaya çıkabilir. Ayrıca topuk dikeninin tek taraflı olduğu olgularda ağırlık dağılımı sağlam olan tarafa kayacağından sağlıklı olan tarafta da zamanla çeşitli problemler ortaya çıkabilir.

Topuk dikeni tedavisinde öncelikle çeşitli ilaçlar, tabanlık kullanımı, tedaviye yardımcı egzersizler ve halk arasında topuk kırma olarak adlandırılan ESWT (extracorporeal shock wave therapy; dıştan uygulanan şok dalga tedavisi) gibi girişimsel olmayan tedaviler denenmelidir. ESWT ile topuk dikeni kırılmaz dolayısıyla kırılan parçaların dağılması diye bir durum söz konusu değildir. Sadece topuk dikeni olan bölgeye kan akımı artar ve o bölgedeki dokuların iyileşmesine yardımcı olunabilir.

Yaklaşık bir aylık tedaviye ragmen fayda görmeyen olgularda girişimsel yöntemlere başvurulmalıdır. Hastada taban çökmesi veya yüksek ayak arkı varlığında özellikle standart olmayan kişiye özel tabanlıkların yapılması daha uygundur. Medikal tedavi olarak topuk dikenine ikincil ortaya çıkan iltihabi sürecin baskılanması hedeflenir. Egzersizler ile ayak tabanındaki yumuşak doku gerilir, kan dolaşımı artar ve hastanın ağrısı azalması yanında tedaviye de yardımcı olunur. Bahsettiğim yöntemler ile tedavi edilemeyen olgularda enjeksiyon tekniklerine başvurulmalıdır. Özellikle ağrılı bölgelere bir kaç seans uygulanan kortizon enjeksiyonları, çeşitli hyaluronic asit denilen kıkırdak enjeksiyonları ve trombositten zengin plazma (PRP) ile hastalar çoğunlukla tedavi edilebilmektedir. Grişimsel yöntemlerden fayda görmeyen olgulara ise cerrahi yöntemle topuk dikeni olan bölgenin alınması şeklinde yöntemler uygulanabilir. Topuk dikeni tanısı tam olarak konulduktan sonra hastaya özel diyet programı ile kilo verme, egzersizler, kişiye özel tabanlık, ESWT veya enjeksiyon tekniklerinin çeşitli kombinasyonları ile uygulanan bütüncül yaklaşımlar çoğunlukla sonuç verir ve nadiren hastalar operasyona yönlendirilir.

Ağrısız ve mutlu günler dileğiyle..

Hastalıklar ile İlgili Daha Fazla Bilgi Alın